Geschiedenis

De haven van de vereniging werd aangelegd op de noordoever van het Brielse Meer op de plek die bij oud-Rozenburgers beter bekend staat als het Krabbehaventje. De pijl in onderstaande foto geeft de ingang van de haven aan.

De haven, nabij de Brielse Heuvel, werd vooral gebruikt voor het laden en lossen van kleine binnenvaartscheepjes; op de foto hieronder wordt een schuit met aardappelen geladen. Later kwamen er wat meer plezierbootjes; zo te zien waren er destijds ook lieden die het niet zou nauw namen met het onderhoud.

Uit de volgende schets blijkt het enthousiasme wel van de bestuurders destijds. De haven zou plaatselijk verbreed worden over een lengte van 80 meter met een clubhuis parallel aan de haven.

 

Maar zoals u hieronder kunt zien liep het plan anders. Een nieuw deel werd gegraven en werd voorzien van een taluud.

 

 

 

Later werd de haven richting de dijk gedempt. Op onderstaande foto ziet u nog de kleine steigertjes van de oude haven

Dit alles speelde in de begin jaren 60 toen Rozenburg grotendeels op de schop ging voor de aanleg van de Rotterdamse havens. Ruim tien jaar eerder was de Brielse Maas al afgesloten van de zee door de aanleg van de Brielse Maasdam.

En sommige plekjes zijn nog niet veel veranderd, zoals dit vissteiger ter hoogte van het Waterschap.

De WSV Rozenburg is op 25 maart 1963 opgericht. Tijdens de oprichtingsvergadering waren aanwezig: de heren J. van Dorsser, K.L. Trees (interim voorzitter), A.J. van der Houwen (interim penningmeester), P. Pols, W. Pols, J. Kleijwegt, W. Degeling, K. Visser en J. Westdijk (interim secretaris).

Zonder de andere bestuursleden te kort te willen doen, wordt hieronder volstaan met het noemen van de voorzitters:

Karel Trees (1963-1968)
Jan Westdijk (1968-2001)
Nico van der Wel (2001-2004)
Hans Voets (2004-2007, 2009-2010)
Maarten de Jong (2007-2009)
Elfriede M. Boot-Fendel (2010-2016)
Walter Reurink (m.i.v. 2016)

Het bestuur bestaat uit een voorzitter, secretaris, penningmeester en twee leden. Verder zijn er diverse commissies voor uitvoering van de plannen. De vereniging geeft geen personeel in dienst; alle werkzaamheden worden zoveel mogelijk in eigen beheer en door de leden uitgevoerd. Hierdoor kunnen de kosten laag gehouden worden en het betrekt de leden bij de vereniging.